Selamat datang ke laman rasmi Bandung-Trips.com

Selamat datang ke laman rasmi www.Bandung-Trips.com. Bandung-Trip merupakan jururunding pakej lawatan Bandung, Bandung-Jakarta, dan Sewa Kereta.

Bandung merupakan destinasi utama kedua di Indonesia, selepas Bali. Kerana Bandung mempunyai pelbagai tempat pelancongan alam semula jadi yang cantik dan berhawa sejuk. Sehingga Bandung menjadi begitu menarik untuk diterokai.

Bandung juga sangat terkenal dengan syurga membeli belah dan kuliner. Kerana Bandung, merupakan antara pusat kilang textile terbesar di kawasan Asia. Selain pelancong tempatan dari pelbagai negri yang ada di Indonesia. Bandung juga ramai dikunjungi oleh pelancong dari luar negara. Seperti Malaysia, Singapore, Brunei Darussalam, Arab, dan masih banyak lagi. Di Pasar Baru, Anda boleh mendapatkan produk kain ela, kain lace, kain batik, kain sulam, langsir, baju kebaya, telekung dan pelbagai macam lagi dengan harganya berganda-ganda murahnya berbanding dengan di Malaysia. Bagi peminat barangan kulit asli, anda boleh mendapatkannya di Garut dan Jalan Cibadayut dengan harga yang berpatutan. Anda juga bole datang terus ke rumah kilang kain sulam terbaik dan model terbaru dengan harga sangat murah

Melalui khidmat agensi pelancongan Bandung-Trip, Anda boleh menikmati layanan terbaik dengan harga dan pakej yang ditawarkan juga amat menarik.

Destinasi

TEMPAT PELANCONGAN ALAM
1. Farm House Lembang Bandung
Farmhouse merupakan antara tempat peranginan yang sangat menarik untuk di terokai bersama keluarga, kawan, ataupun untuk buat honeymoon dengan kekasih. Kerana di sini terdapat beberapa taman bunga yang cantik.

Pemandangan alam pedesaan yang terbuka, hawa sejuk, dan suasananya seperti di eropa. menjadikan ianya semakin menarik untuk diterokai.

Di sini terdapat beberapa rumah hobbit yang cantik. Dan sangat sesuai jika anda ambik gambar dg background rumah hobbit tersebut.

Di tempat pelancongan nie, Anda boleh memasang gembok cinta (love locked). agar cintanya boleh kekal.

Selain rumah hobbit dan love locked. Di farm house ini juga terdapat pet zoo. Bagi kanak2, bole bagi makan untuk haiwan. Ada rabbit, kambing, lembu, kura2, iguana, itk, ayam, beberapa jenis burung, dan masih banyak lagi..

Memasuki gate Farmhouse, Anda bole tukar tiket dengan susu atau sosis bakar, boleh pilih sesuai selera.

Tiket boleh tukar dgn susu atau sausage bakar

Locking love, agar cinta bole kekal

Keluarga Cik Nursuliani Su'aidi dari Singapore

Cik Rozita Osman dari Kedah Malaysia


Cik Nor Diana dari Penang, Sabah, dan Perak (group cek gu)

Cik Nuraisah Johari and husband dari Johor
 
Kelurga En Mohd Khairul Amir dari Pahang

2. Floating Market
Tempat pelancongan berikutnya yang kne anda terokai adalah Floating Market. Floating Market nie menawarkan wisata alam pedesaan asri dan sejuk.

Floating Market menawarkan keunikan berupa wisata pasar terapung yang berada di atas air, menggunakan sampan. Floating Market Lembang tidak seperti pasar terapung pada umumnya, kerana tempat ini mempunyai konsep persiaran, bukan pusat perniagaan.

Pasar terapung di sini tidak berjualan sayur, buah, atau daging mentah, melainkan menjajakan pelbagai jenis makanan dan jajanan sedap khas Sunda, ada baso tahu, colenak, siomay, tahu lembang, surabi, sosis bakar, tempe mendoan, batagor, lotek, jagung bakar, karedok, otak-otak, ketan bakar, duren bakar, sendawan, dim sum, dan masih banyak lagi dengan harga bermula dari 5,000 Rupiah untuk makanan ringan sehingga 35,000 Rupiah untuk makanan yang lebih berat. Selain itu, sampan- sampan yang menjajakan pelbagai jenis makanan ini juga beratur dengan kemas, tidak seperti di pasar terapung tradisional lain. Jadi, pelancong yang akan mendatangi sampan-sampan nie.

Selain pasar terapungnya, Floating Market Lembang juga mempunyai kemudahan pondok-pondok di sekitar tasik, dan permainan air. Seperti kereta air, boat, dan masih banyak lagi.

 Group Cik Nurul Huda dari Batu Pahat

 Kelurga Cik Subie dari Tawau Sabah

 Kelurga Cik Fatimah dari Singapore

 Cik Suriani Masrin dari Sabah

 Kelurga Cik Siti Khadijah dari Johor

 Kelurga Cik Rietta Haris dari Pasir Gudang
 
Keluarga Cik Muna dari Johor

3. Dusun Bambu
Dusun Bambu Lembang ,adalah antara tempat pelancongan yang ada di kawasan Bandung Utara. tepatnya di kawasan kaki pegunungan Burangrang, Pasti ianya mempunyai keindahan alam yang asri dan masih alami serta berhawa sangat sejuk.

Banyak aktiviti dan permainan yang boleh anda buat, seperti camping, jogging, refreshing, atau aktiviti outdoor lain yang sangat sesuai dibuat di sini.

Dusun Bambu juga merupakan Taman wisata bunga yang sangat cantik. pelbagai jenis bunga ada di sini. Dan sangat sesuai untuk anda yang buat honeymoon.

Untuk Kanak-kanak, di sini tersedia rabbit wonderland. Dan untuk Anda peminat permainan air. Anda bole bermain bola air atau naik sampan.

 Cik Nuraisah Johari and hasben dari Johor

 Cik Avril dan En. Razali Asmuni dari Selangor

 Cik Suriani Masrin dari Sabah

 Keluarga Cik Siti Khadijah dari Johor

 Cik Nurul Huda dari Batu Pahat, Johor

 Cik Azieana and En Norfirhan dari Johor

4. De Ranch
De Ranch Lembang menyediakan konsep pelancongan yang sangat unik dan mengesankan, setiap pelancong boleh menjelajahi semua tempat yang ada dengan guna Kuda, lengkap dengan atribut cowboy. Seperti topi cowboy, baju cowboy, sepatu cowboy dan lainnya. Lokasi yang dijelajahi meliputi peternakan kuda, peternakan lembu, ladang, padang rumput dan lain-lain. Hal tersebut tentunya akan sangat mengesankan bagi siapa saja yang mengunjungi De Ranch Lembang.

De Ranch juga menyediakan pelbagai jenis permainan kanak2 dan dewasa yang semestinya anda cuba. Seperti Menunggang Kuda, kereta kuda, flying fox, Kolam Pancing, Peti Luncur, Balon air, dan masih banyak lagi. Sehingga De Ranch lembang juga merupakan salah satu tempat peranginan yang sesuai untuk kanak2 dan dewasa.

Selain menyediakan pelbagai jenis permainan, De Ranch Lembang juga menyediakan pelbagai jenis pelatihan yang edukatif, untuk menambah ilmu dan pengetahuan seperti latihan berkuda, latihan ternak kuda, ternak lembu, latihan membuat kek khas De Ranch, buat susu lembu dan masih banyak lagi.

 En. Helmi dari Singapore Cik Suriani Masrin dari Sabah

 De Ranch terletak di kaki gunung tangkuban Parahu

5. Taman Bunga Begonia
Taman Bunga Begonia merupakan kawasan taman bunga yang dilengkapi dengan pelbagai jenis bunga seperti Bunga Celosia, Melampodium, Bunga Impatiens, Bunga Salvia, Bunga Geranium, dan masih banyak jenis bunga lainnya.

Sebagai salah satu Tempat pelancongan di Bandung, Taman Bunga Begonia Lembang ini sangat sesuai sebagai tempat pelancongan keluarga.lagi musim cuti panjang. selain untuk menambah pengetahuan nama dan jenis bunga. juga untuk menambah pengetahuan tentang bagai mana cara pemeliharaan bunga.

Tidak hanya itu, sebagai kawasan pelancongan alam terpadu, di Taman Bunga Begonia ini pun pelancong boleh petik sendiri buah dan sayur yang ada di sekitar taman Begonia. Buah dan Sayuran yang sudah dipetik tadi boleh makan terus, atau dimasak ditempat yang disediakan oleh pengelola taman. Buah dan sayuran yang ditanam di sekitar Taman Begonia Lembang ini di antaranya adalah cabe, jagung, terong ungu, tomat ceri, terong putih, kaktus, brokoli, dan tanaman sayuran lainnya khas tanah tinggi pegunungan di Lembang.

 Keluarga Ibu Desi dari BalikpapanCik Azieana dan En. Firhan dari Johor

6. Kawah Gunung Tangkuban Parahu
Selain syurga membeli belah dan kuliner, Bandung juga terkenal dengan alam semula jadinya. Kawah Gunung Tangkuban Parahu merupakan antara tempat pelancongan yang popular di Bandung. Tangkuban Parahu adalah kawah gunung yang punya pemandangan cantik, berhawa sejuk, dan terkenal dengan legenda cinta terlarang ibu dan anak kandung! Tangkuban Perahu maknanya perahu/sampan yang terbalik, karena bentuknya menyerupai sampan yang terbalik.

Kawah Gunung Tangkuban Parahu merupakan antara kawah gunung yang masih active, dan bole meletup bila bila masa. Tetapi Anda x yah risau. Kerana aktifiti gunung nie kerajaan kawal. Jadi kalau nk meletup, nanti orang kajian geologi akan bagi tau. dan orang tidak bole masuk kawasan gunung ini.

Kawah Gunung Tangkuban Parahu terletak di kawasan Bandung Utara. Iaitu sekitar 1 jam perjalanan daripada pusat bandar Bandung

 Gunung Tangkuban Parahu macam sampan terbalik

 Keluarga En Mohd Khairul Amir dari Pahang

 Keluarga Cik Nursuliani Su'aidi dari Singapore

 Cik Nuraisah Johari and Hasben dari Johor

 Ms Yong dari Port Klang

 Pn Rabiatul Adawiyah dari Kuala Lumpur (Kelantan)

 En Imazrol Hafizal and Wife dari Ipoh

 Cik Suhana Hamzah dari Johor

 Keluarga En Mohammad Yaacob dari Melaka

 En Iqral Arifin dari Sabah

7. Sari Ater Hot Spring
Sari Ater Hot Spring adalah Tempat pelancongan Air panas yang berasal dari kawah aktif gunung Tangkuban Parahu. Menikmati faedah daripada air panas yang hadir secara semula jadi, sudah tentu boleh memberi kesan yang sangat baik kepada kesihatan. Dengan kandungan yang sesuai air dan sulfur, dipercayai boleh menyembuhkan pelbagai penyakit kulit. Selain udaranya yang sejuk dan segar, Sari Ater Hot Spring juga dikelilingi oleh pemandangan indah ladang teh. Anda boleh datang dengan keluarga atau rakan sekerja. Sari Ater Hot Spring adalah tempat yang mesti dilawati jika anda datang ke Bandung Indonesia


 Keluarga Cik Nursuliani Su'aidi dari Singapore

 Ms Yong dari Port Klang

8. Maribaya
maribaya Lembang Bandung merupakan salah satu antara tempat pelancongan alam semula jadi, letaknya yang berada di atas tanah tinggi yang berhawa sejuk.

Kawasan pelancongan Maribaya Lembang terletak di sebelah utara bandar Bandung. Kawasan ini juga terkenal dengan pemandian air panasnya. Jadi tidak hairan, kalau pelancong yang datang bukan hanya pelancong tempatan. Tapi ramai juga pelancong asing datang ke sini.

Tempat pelancongan alam semula jadi Maribaya Lembang sesuai untuk lawatan keluarga atau lawatan bersama kawan-kawan yang minat dengan alam lagi dekat. Selain pemandian air panas, di kawasan maribaya juga terdapat air terjun yang eksotis yang akan membuat anda terkagum dengan kecantikanya. Antara air terjun itu adalah Curug Omas, Ketinggian air terjun di curug Omas iaitu 30 meter. Air terjun lainya yang berada di kawasan Maribaya ini iaitu Curug Cikawari, Curug Cigulung dan Curug Cikoleang.


 Cik Azieana and hasben dari Johor9. Taman Hutan Raya Juanda
Taman Hutan Raya Ir. H. Djuanda merupakan antara kawasan konservasi yang terletak di kawasan Dago Bandung. Taman Hutan ini memanjang dari Dago sehingga Lembang. Luas Taman Hutan ini iaitu 526,98 hektar.

Di Taman Hutan Raya Ir. H. Djuanda ini kita orang boleh merasai hawa yang sejuk dan tenangnya alam semula jadi Bandung. Bagi Anda yang merindukan suasana bebas polusi, semestinya datang ke sini. Selain dikelilingi oleh pokok pine, di Taman Hutan Raya Ir. H. Djuanda juga ada beberapa spot-spot menarik, seperti kawasan bermain, goa, sampai air terjun yang sangat sesuai untuk percutian keluarga. Spot-spot menarik yang ada di Taman Hutan Raya Ir. H. Djuanda ini antara lain Curug Dago, Batu Prasasti Kerajaan Thailand, Panggung Persembahan Terbuka, Kolam PLTA Bangkok, Monumen Ir. H. Djuanda, Museum Mini Taman Hutan Raya, Taman Bermain, Goa Jepang, Goa Belanda, Curug Lalay, Curug Omas Maribaya, Panorama Alam Taman Hutan Raya, jogging Track ke Maribaya, dan Patahan Lembang. Cik Subie dari Tawau, Sabah


 Cik Nurul Huda dari Batu Pahat, Johor


 Keluarga Pn. Rietta Haris dari Pasir Gudang, Johor


 En Mohd Izwan dari Perlis

10. Taman Wisata Alam Kawah Putih
Tempat pelancongan alam semula jadi Kawah Putih di Selatan Bandung merupakan destinasi percutian yang cantik dan sejuk. Pemandangan alam semula jadi di kawah putih ni sangat menarik. Tidak hairanlah salah satu tarikan pelancong di Bandung ini sangat terkenal dan ramai dilawati oleh pelancong tempatan dan asing. Seperti namanya, kawah putih adalah tasik gunung berapi yang berwarna putih. Tasik ni dibentuk oleh letusan Gunung Patuha yang mempunyai ketinggian 2,434 meter di atas paras laut. Walaupun ianya sebuah kawah gunung berapi, tetapi Kawah putih boleh dicapai secara langsung oleh pelancong, kerana Patuha semasa diisytiharkan tidak aktif. Kawah putih ni mempunyai pemandangan yang indah dan menakjubkan, ramai pasangan muda memilih Kawah putih sebagai tempat yang sesuai untuk buat gambar pra-perkahwinan.

Kawah Putih Cantik dan Sejuk
 
Cik Nurul Farhana dari Sabah

 Keluarga Cik Fatimah dari Singapore

 Group Cik Suriani Masrin dari Sabah

 Keluarga Cik Rietta Haris dari Pasir Gudang, Johor

 Cik Nurul Huda dari Batu Pahat, Johor

 Group Cik Nor Diana dari Penang, Perak, dan Sabah

 Keluarga Cik Nursuliani Su'aidi dari Singapore

 Keluarga Cik Watie dari Petaling Jaya

Keluarga En Omar Mustafa dari Malaysia

 Keluarga En Amran dari Kelantan

Keluarga En Redzuan Darus dari Shah Alam

11. Situ Patenggan
Situ Patenggan, merupakan tasik semula jadi yang terletak di atas gunung. Oleh itu, selain viewnya cantik, hawanya juga sangat sejuk. Jika Anda melawati tasik nie, jangan lupa untuk berlayar ke pulau Asmara dan Batu Cinta.

Patenggan, berasal dari bahasa Sunda, " Pateangan-teangan " yang bermaksud mencari satu sama lain. Sejarahnya dulu ada sepasang kekasih yang saling mencintai iaitu Ki Santang dan Dewi Rengganis. Mereka berpisah begitu lama, dan mereka telah mencari satu sama lain. Akhirnya mereka bertemu di sebuah tempat bernama Batu Cinta. Dewi Rengganis meminta sebuah tasik dan sampan untuk belayar bersama-sama. Sampan ni kini menjadi sebuah pulau berbentuk hati iaitu " pulau asmara "

 Pemandangan yang cantik dan berhawa sejuk

 Berlayar ke pulau Asmara dan Batu Cinta

 Rombongan Ibu Henny dari Pontianak

 Keluarga En Amran dari Kelantan

 Keluarga En Bahari dari Malaysia

 En Azhar dari Kedah

12. Petik Sendiri kt Ladang Strawbery
Bandung merupakan antara tempat pelancongan yang terletak kt kawasan tanah tinggi. Dan dikelilingi oleh pegunungan. Selain pemandangan yang cantik dan hawa sejuk. kawasan pegunungan yang ada di selatan dan utara Bandung. Iaitu Ciwidey sekitar kawah putih dan Lembang sekitar kawah gunung Tangkuban Parahu. Di sekitar kawasan tersebut anda boleh menjumpai banyak ladang strawbery. Dan Anda boleh petik sendiri kt ladang

Strawberry pada musim kemarau selalunya lagi bagus berbanding pada musim hujan. Jika anda petik sendiri, strawberry yg sudah dipetik terus timbang dan bole di beli.


 Keluarga Cik Rietta Haris dari Pasir Gudang

 Cik Nurul Farhana dari Sabah

13. Ladang Teh Ciwalini
Pernah minum air teh…? Salah satu ladang teh yang terkenal di Indonesia berasal dari Bandung. Iaitu ladang teh ciwalini yang ada di sekitar kawasan gunung Tangkuban Parahu dan gunung Patuha (Kawah Putih). Teh yang dihasilkan di sini sedap dan terasa wangi (jasmine).

Pemandangan di sekitar ladang teh ini sangat cantik dan hawanya sejuk. Anda  boleh melawati ladang teh untuk makan angin dan rehat atau berlepak-lepak.

 Cik Nurul Huda dari Batu Pahat, Johor

Keluarga Cik Rietta Haris dari Pasir Gudang

 Cik Nurul Farhana dari Sabah

 Keluarga En Bahari dari Malaysia

 Ladang tea sekitar kawasan Situ Patengan

PENDIDIKAN DAN TAMAN TEMA
1. Saung Angklung Udjo
Antara tempat pelancongan menarik yang kerap dikunjungi pelancong iaitu Saung Angklung Udjo. Tempat ini merupakan tempat persembahan kebudayaan Indonesia.

Saung Angklung Udjo sangat sesuai untuk dikunjungi sebagai tempat pelancongan keluarga, student, atau orang awam

Di sini Pengunjung boleh melihat beberapa kearifan pelbagai suku dan negri yang ada di Indonesia. Bermula daripada Aceh, Batak, Minang Kabau, Betawi, Sunda, Jawa, Dayak, Bugis, Bali, Ambon, Papua, dan masih banyak lagi.

Selain daripada itu. Pengunjung juga bole belajar bermain musik angklung, bernyanyi, dan menari. Inshaallah, Pengunjung yang datang ke sini akan berpuas hati

 Persembahan Arumba (Alunan Rumpun Bambu)

 Peacock dance

 Datin Kim Ara dan Nikita Amiera dari Sabah

 Ms Yong dari Port Klang

 Cik Avril Liza Mahmud dan En Razali dari Selangor

 Group Cik Nordiana dari Penang, Perak, dan Sabah

 Cik Nurul Farhana dari Sabah


Group En Mohd Izwan dari Perlis dan Shah Alam

2.  Trans Studio
Trans Studio merupakan antara Taman Tema yang ada di Bandung. Sebenar masih banyak taman tema yang lain, tetapi taman tema ni terletak dalam bandar. 

Seperti taman tema yang lain. Trans studio juga menyediakan pelbagai jenis permainan menarik. Ada water park, Amusement park, Extreme park,dan masih banyak lagi.


 Cik Suriani Masrin and Nikita Amiera dari Sabah

 Cik Nurul Farhana dari Sabah

 En Mohd Izwan dari Perlis

3. Museum Geologi (Sejarah Bandung)
Bandung, memang sangat menarik untuk diterokai.. Selain sebagai pusat membeli belah di Indonesia, culinary yang sedap, pemandangan alam yang cantik, berhawa sejuk. Bandung juga memiliki sejarah geografi yang unik.

Di Museum ini, pengunjung boleh melihat bagai mana alam semula jadi Badung bermula. Dan Anda boleh faham. Kenapa Bandung sangat sesuai untuk dilawati dan menarik untuk diterokai..

 En Azhar dari Kedah

TEMPAT SHOPPING MURAH
1. Pasar Baru
Bandung terkenal sebagai pusat fashion dan kiblat fashion muslim dunia. Pasarbaru Trade Center merupakan antara tempat tujuan wisata belanja fashion dan syurga membeli belah bagi para pelancong yang melawati Bandung. Pasarbaru Trade Center hadir untuk memanjakan anda peminat shopping, selain kemudahan yang lengkap dan selesa, komoditi sandang yang tersaji juga sangat lengkap dan murah, bermula daripada pakaian muslim, pakaian casual, pakaian majelis, jeans, kasut, beg, Tekstil, kosmetik, aksesories, batik, Perlengkapan Bayi, Perlengkapan Haji, alas katil dan masih banyak lagi. Selain kebutuhan sandang, pasar baru juga menyediakan oleh-oleh atau buah tangan makanan khas Jawa barat seperti dodol, wajit, ranginang, tempe garing, oncom garing, peuyeum , pisang sale, key chain, freeze magnet, beg telekung, dan masih banyak lagi.

Aktiviti di pasar baru ni bermula dari kul 9.30am sehingga kul 4.30pm. Jadi kalau Anda berminat shopping di pasar baru, kami sarankan kul 4.00pm sudah siap.  Keluarga Cik Fatimah dari Singapore


 Cik Nurul Huda dari Batu Pahat

 Keluarga En Mohd Khairul Amir dari Pahang


Keluarga En Amran dari Kelantan


 En Azhar dari Kedah

2. Cihampelas
Antara tempat membeli belah berikutnya iaitu Jalan Cihampelas.  Berbeza dg pasar baru, jalan cihampelas ini kedainya berada di tepi jalan. Kedai kedai di sini menggunakan nama super hero. Ada Spiderman, Batman, Cat woman, Superman, Rambo, dan masih banyak lagi.

Dijalan Cihampeas ni Anda bole mendapatkan barangan macam pasar baru. tapi di sini kurang lengkap. Jadi kalau Anda punya banyak masa, shopping pasar baru lagi senang.

Kedai kedai di jalan Cihampelas nie bermula dari kul 9.00am sehingga kul 9.00pm. Jadi Anda bole shopping sampai malam.

 Cik Nurul Huda dari Batu Pahat

 Keluarga Cik Rietta Haris dari Pasir Gudang

 Cik Nurul Farhana dari Sabah

Keluarga Cik Watie dari Petaling Jaya

3. D'fashion 
D'efashion merupakan pusat membeli belah kain potong di Bandung. Kedai ini terletak di kawasan kosambi. Iaitu sekitar jalan Malabar. Di sini Anda boleh mendapatkan pelbagai jenis kain ela dan kain lace. Kain potong di sini quality nya bagus, dan harganya lagi murah berbanding pasar baru.

D'fashion terdiri dari 4 tingkat. Tingkat 1 menyediakan pelbagai jenis kain batik, kain cotton, prada, chiffon,  dan masih banyak lagi. Tingkat 2 meyediakan pelbagai jenis kain lace. bermula daripada harga RM15 per meter, sehingga kain lace yang paling bagus. Tingkat 3 menyediakan pelbagai jenis kain kosong dengan pelbagai jenis material. Dan Tingkat 4 menyediakan pelbagai jenis kain untuk laki-laki

Jika Anda seorang fashion designer, wedding designer, atau Anda yang akan buat majlis kahwin. Sepatutnya Anda datang ke sini. kerana kain di sini sangat lengkap dan murah. lagi kalau beli banyak, Anda boleh mendapatkan harga diskaun yang hebat. Wedding fashion designer dari Petaling Jaya

 Keluarga Cik Watie dari Petaling Jaya

 Cik Nurul Huda dari Batu Pahat

 Keluarga En Mohd Khairul Amir dari Pahang

 En Razali Asmuni dan Cik Avril Liza dari Selangor

 Keluarga En Amran dari Kelantan

Pelbagai jenis kain untuk laki-laki

4. Rumah Kilang Kain Sulam Cihideung
Rumah kilang ini merupakan pusat kain sulam murah dan berkuality. Rumah kilang ini juga merupakan factory outlet kain sulam. Maknanya, kain sulam dari kilang terus. Jadi harganya bole murah.

Rumah kilang kain sulam ini menyediakan pelbagai jenis kain sulam terbaru dan berkuality, Dan Anda bole tempah skali dan bole siap dalam 1 malam. (untuk baju kurung, baju melayu, atau baju untuk majelis kahwin). Jika ada saudara atau kawan  nk tempah baju, tetapi x bole datang bandung. Diorang bole titipkan baju pakainya untuk sesuaikan sais.

Selain kain sulam, rumah kilang ini juga menyediakan pelbagai jenis langsir murah, cantik, dan terbaru. Kalau nk tempah langsir skali, sebelum pergi Bandung anda boleh ukur tingkap rumah dulu.

Rumah kilang kain sulam ini terletak di sekitar kawasan Cihideung. Lembang. Iaitu berhampiran dengan Kampung Daun. Cik Nurul Huda dari Batu Pahat, Johor

 Cik Siti Khadijah dari Johor

 Group Cik Nor Diana dari Penang, Sabah, dan Perak

 Cik Nursuliani Su'aidi dari Singapore

 Keluarga En Mohd Khairul Amir dari Pahang

Keluarga En Amran dari Kelantan

Langsir cantik, murah, dan high quality

Cik Aniz dari Sabah

5. Toko Tiga Original Jeans Center
Toko Tiga merupakan kedai yang menyediakan fashion T-shirt, jaket dan seluar original jeans. Yang paling popular kat sini adalah Levi's, Lea, Wrangler, Lee Cooper, Louis dan ada juga jenama lain di jual di sini dengan harga yang sangat berpatutan. Selain itu service memotong kaki seluar juga di berikan percuma.


Cik Nurul Huda dari Batu Pahat

Keluarga En Mohd Khairul Amir dari Pahang


Keluarga Cik Watie dari Petaling Jaya

6. Pusat Barangan Kulit Cibaduyut
Cibaduyut merupakan pusat membeli belah dan kilang barangan kulit asli di Bandung. Ada jaket kulit, beg, kasut, tali pinggang, walet,  dan masih banyak lagi. Untuk jaket kulit, jika anda tak ada jumpa saiz dan model yang sesuai. Anda boleh tempah dan boleh siap dalam satu hari. Ada beberapa jenis kulit yang digunakan. Ada kulit lembu grade A, grade B dan grade C. dan ada juga kulit biri-biri. Jika mahu kulit yang lembut pilih saja kulit biri-biri. Jika kulit lembu ianya agak keras sikit. Kasut di Jalan Cibaduyut bukanlah branded, tapi kualitinya bagus.

 Cik Nurul Huda dari Batu Pahat
 
En Iqral Arifin dari Sabah

 Keluarga Cik Fatimah dari Singapore

 Cik Nurul Farhana dari Sabah

7. Factory Outlet
Tuan/Puan yang datang ke Bandung tentu tak lengkap kalau tak malawati Factory Outlet atau FO. Factory Outlet menyediakan pelbagai barangan berjenama antarabangsa dengan harga yang sangat berpatutan. Ada banyak sekali FO di Bandung, yang paling popular iaitu di Jalan Setia Budi, Jalan Cihampelas, Jalan Riau, dan Jalan Dago.

a. Rumah Mode
Rumah Mode merupakan antara FO yang ada di Jalan Setia Budi. Hampir semua pelancong yang berkunjung ke Bandung, selalunya bertanya di mana letak FO ini. Rumah Mode menyediakan pelbagai barangan berjenama antara bangsa seperti Ralph Lauren, Gucci, Armani, dan masih banyak lagi, dengan harga yang sangat berpatutan. FO ini juga bernuansa tradisional yang amat homey dengan kemudahan yang lengkap. Ada food court, parking lot yang luas dan taman yang asri, Jadi suasana membeli-belah di Rumah Mode terasa lagi selesa.

 Keluarga Cik Nursuliani Su'aidi dari Singapore

 Keluarga Cik Rietta Haris dari Pasir Gudang, Johor

 En Mohd Izwan dari Perlis


 Cik Nurul Farhana dari Sabah

 Ms Yong dari Port Klang


b. The Secret
Banyak Factory outlet di jalan Riau. antaranya iaitu The secret, Heritage, Summit, Passion, Terminal Tas, dan masih banyak lagi.

Tak jauh berbeza dengan Rumah Mode, The Secret juga merupakan Factory Outlet yang menyediakan pelbagai barangan jenama antarabangsa.


c. Terminal Tas
Terminal Tas merupakan factory outlet yang menyediakan pelbagai jenis beg dan barangan kulit asli. Ada beg tarik, hand bag, tali pinggang, walet, kasut, sliper, dan masih banyak lagi.

Semua barangan yang dijual di sini merupakan barangan bagus dan high quality, dengan harga yang berpatutan.


 Cik Gu Aniz dari Sabah

 Cik Nor Diana dari Penang

 En Mohd Izwan dari Perlis
 

Keluarga En Amran dari Kelantan

d. Donatello
Donatello merupakan antara factory outlet yang terletak di jalan Dago. Selain Donatello, masih banyak factory outlet lainya. Ada Jetset, Glow, Blossom, Episode, dan masih banyak lagi.

Donatello merupakan factory outlet yang menyediakan kasut dan slipper khas jenama Donatello. Jename Donatello nie memang sudah terkenal dan terbukti best quality. Di sini Anda bole mendapatkan pelbagai jenis kasut dan slipper dengan model terbaru.


Keluarga En Amran dari Kelantan

e. Polo
Polo merupakan jename T-Shirt yang sudah terkenal. Di Factory outlet ni Anda bole mendapatkan Polo dengan hrga yang berpatutan. Anda bole mendapatkan diskaun 50% sehingga 70%

 Ms Yong dari Port Klang

Tempat Makan Halal dan Sedap
Bandung, selain terkenal sebagai pusat pelancongan dan syurga membeli belah. Bandung juga terkenal sebagai pusat Culinary di Indonesia. Setiap hari Sabtu dan Ahad atau hari cuti, ramai orang dari luar bandar datang ke Bandung untuk membeli belah dan merasai culinary Bandung. Bahkan, hari-hari ramai orang Jakarta datang ke Bandung hanya untuk lepak lepak dan makan sedap.

Banyak jenis makanan yang ada di Bandung. Ada makanan khas Sunda, makanan khas Padang, atau makanan Nusantara. Untuk merasai makanan khas Sunda, Anda bole datang ke kedai Sangkuriang, Saung Gawir, atau Gubug Mang Engking. Dan kalau mahu merasai makanan khas Padang, Anda bole datang ke kedai makan Simpang Raya. Dan Kalau Anda mahu merasai beberapa makanan Nusantara, Anda bole datang ke kedai Belacan, Kampiun Bistro, atau De Seuhah Da Lada.

1. Sangkuriang 
Sangkuriang merupakan kedai makan khas Sunda. Kt kedai ni masakan yang terkenal iaitu Gurame Bakar, Gurame Terbang, dan Sop Buntut

 En Morsidi dari Kota Kinabalu

 En Azhar dari Kedah

 Keluarga Cik Nursuliani dari Singapore

Timbel Komplit

 Cik Nuraisah Johari dari Johor

 Keluarga En Khairul Amir dari Pahang

2. Saung Gawir
Saung Gawir merupakan kedai makan khas Sunda yang terletak di kaki gunung Patuha berhampiran dengan kawah putih. Masakan yang terkenal kt kedai ni iaitu Gurame Cobek Cirambay

 Cik Nurul Huda dari Batu Pahat

 Keluarga En Amran dari Kelantan

 Cik Munirah dari UiTM Shah Alam

 Keluarga Cik Cindy dari Port Dickson

En Morsidi dari Kota Kinabalu


Kaluarga En Amran dari Kelantan


Cik Nurul Huda dari Batu Pahat
3. Gubug Mang Engking 
Antara tempat makan khas sunda berikutnya iaitu Gubug Mang Engking. Kedai ni konsepnya adalah makan di atas tasik (kolam). Di sini Anda bole makan sambil rehat untuk menghilangkan penat dan stress, kerana hari hari sibuk bekerja dan bekerja.  Menu yang terkenal di sini iaitu Udang bakar madu dan gurame bakar.
 Udang Bakar Madu dan Gurame cobek


 Cik Siti Rabiatul Adawiyah dari Kelantan

 En Mohd Khairul Amir dari Pahang

Group Cik Suraya Noor dari Mersing, Johor

4. Simpang Raya
5. Kedai Belacan
6. Kampiun Bistro
7. Iga Bakar Mas Giri
8. De Seuhah Da Lada

Romantic Dinner 
Jika Anda mahu meraikan hari jadi atau tengah honeymoon. The Stone Cafe atau Kampung Daun merupakan tempat dinner yang sangat sesuai.
1. The Stone cafe
2. Kampung Daun

Kek Sedap
1. Kartika Sari
2. Amanda Brownies
3. Putera Cihampelas
4. Prima Rasa

0 Response to "Destinasi"

Catat Ulasan