Selamat datang ke laman rasmi Bandung-Trips.com

Selamat datang ke laman rasmi www.Bandung-Trips.com. Bandung-Trip merupakan jururunding pakej lawatan Bandung, Bandung-Jakarta, dan Sewa Kereta.

Bandung merupakan destinasi utama kedua di Indonesia, selepas Bali. Kerana Bandung mempunyai pelbagai tempat pelancongan alam semula jadi yang cantik dan berhawa sejuk. Sehingga Bandung menjadi begitu menarik untuk diterokai.

Bandung juga sangat terkenal dengan syurga membeli belah dan kuliner. Kerana Bandung, merupakan antara pusat kilang textile terbesar di kawasan Asia. Selain pelancong tempatan dari pelbagai negri yang ada di Indonesia. Bandung juga ramai dikunjungi oleh pelancong dari luar negara. Seperti Malaysia, Singapore, Brunei Darussalam, Arab, dan masih banyak lagi. Di Pasar Baru, Anda boleh mendapatkan produk kain ela, kain lace, kain batik, kain sulam, langsir, baju kebaya, telekung dan pelbagai macam lagi dengan harganya berganda-ganda murahnya berbanding dengan di Malaysia. Bagi peminat barangan kulit asli, anda boleh mendapatkannya di Garut dan Jalan Cibadayut dengan harga yang berpatutan. Anda juga bole datang terus ke rumah kilang kain sulam terbaik dan model terbaru dengan harga sangat murah

Melalui khidmat agensi pelancongan Bandung-Trip, Anda boleh menikmati layanan terbaik dengan harga dan pakej yang ditawarkan juga amat menarik.

Tempat-Tempat Pelancongan di Bandung

Tempat Pelancongan di Bandung


Selain Puncak, Bandung juga merupakan destinasi tempat pelancongan di bandung akhir pekan kegemaran bagi pelancong malaysia, singapura, dan Brunei. Untuk dapat mencapai kota Bandung, warga Jakarta cukup menggunakan jalan tol saja, sehingga sangat mudah mengakses bandar yang berada di kawasan pergunungan ini. Bagi warga Jakarta yang tidak mempunyai kenderaan, tidak perlu bimbang kerana banyak sekali jasa travel yang menyediakan pengangkutan dari Jakarta ke Bandung.

Selain kemudahan aksesnya, Bandung juga mempunyai banyak tempat pelancongan menarik sehingga ramai dikunjungi pelancong yang bermastautin di sekitar Bandung. Apa saja tempat pelancongan di Bandung yang wajib dikunjungi? Berikut adalah tempat pelancongan di Bandung yang wajib dikunjungi:

1. Kawah Putih Ciwidey

tempat pelancongan di bandung
Kawah Putih Ciwidey
Terletak di Ciwidey, kira-kira 50 KM di selatan Bandung, Kawah Putih Ciwidey adalah salah satu tempat pelancongan di Bandung yang paling popular, terutama di kalangan pecinta pelancongan alam. Kawah Putih Ciwidey, sesuai dengan namanya adalah sebuah kawah gunung berapi dengan tanah yang bewarna putih. Warna putih ini kerana terdapat kandungan sulfur pada tanahnya. Keunikan utama dari kawah putih adalah airnya yang sentiasa berubah warna.

Lihat juga: Sewa Kereta Bandung

2. Gunung Tangkuban Perahu

tempat pelancongan di bandung
Gunung Tangkuban Perahu
Berada kira-kira 20 KM di utara bandar Bandung, Gunung Tangkuban Perahu adalah gunung berapi yang terletak di sempadan Subang dan Lembang. Keunikan dari Gunung Tangkuban Perahu adalah bentuknya yang menyerupai sebuah perahu terbalik, sesuai dengan legenda yang mengatakan bahawa Gunung Tangkuban Perahu berasal dari perahu yang ditendang sehingga terbalik oleh Sangkuriang. Gunung Tangkuban Perahu adalah sebuah tempat pelancongan alam yang sudah menjadi salah satu tempat pelancongan di Bandung dan sekitarnya yang paling terkenal.

3. Trans Studio Bandung

tempat pelancongan di bandung
Trans Studio Bandung
Trans Studio Bandung adalah sebuah kawasan tempat pelancongan di bandung sukan permainan yang terletak menyatu dengan Trans Studio Mall (dahulu bernama Bandung Super Mall). Secara simpel, Trans Studio Bandung adalah Raja versi dalam bilik. Trans Studio Bandung adalah salah satu kawasan permainan dalaman yang terbesar di dunia dengan lebih daripada 20 jenis permainan yang seru. Harga tiket masuk adalah 150,000 Rupiah (Isnin hingga Jumaat), dan 250,000 Rupiah pada hari Sabtu dan Ahad. Selain menyatu dengan mall, Trans Studio Bandung juga menyatu dengan 2 hotel kelas antarabangsa sehingga tidak perlu repot bila anda ingin menginap.

4. Curug Dago

tempat pelancongan di bandung
Curug Dago
Curug Dago adalah sebuah air terjun yang terletak di Kecamatan Coblong, Dago, Bandung. Air terjun Curug Dago memang tidak terlalu tinggi, hanya kira-kira 10 meter tingginya, namun air terjun tersembunyi ini sangatlah indah dan menarik untuk dilihat. Curug Dago tidak terlalu terkenal di telinga pelancong, namun tidak ada salahnya cuba datang ke Kampung Dago.


Lihat juga: Pakej Percutian ke Bandung Indonesia


5. Pasar Baru

tempat pelancongan di bandung
Pasar Baru
Pasar Baru adalah tempat pelancongan di Bandung yang sesuai bagi pecinta belanja murah meriah. Di Pasar Baru anda akan mencari pelbagai jenis pakaian dan aksesori dengan harga yang relatif murah. Pasar Baru adalah tempat pelancongan di Bandung yang paling disukai oleh pelancong yang berasal dari Malaysia. Untuk boleh mendapatkan barangan murah dengan berjaya di Pasar Baru, anda harus boleh menawar harga dengan sabar.
6. Balai Cerap Bosscha

tempat pelancongan di bandung
Balai Cerap Bosscha
Balai Cerap Bosscha adalah sebuah tempat pengamatan bintang yang terletak di Lembang, kurang lebih sekitar 15 KM di utara kota Bandung. Apabila dahulu anda pernah menonton filem "Petualangan Sherina" maka anda akan merasa familiar dengan tempat ini, kerana Balai Cerap Bosscha merupakan salah satu lokasi penggambaran filem tersebut. Apabila anda ingin berkunjung ke Balai Cerap Bosscha, anda mesti mendaftar terlebih dahulu, tidak boleh langsung datang dan masuk begitu saja.


7. Tasik Situ Patenggang

tempat pelancongan di bandung
Tasik Situ Patenggang
Tasik Situ Patenggang terletak tidak jauh dari Kawah Putih Ciwidey, Bandung Selatan. Hanya berjarak kira-kira 7 KM dari tempat pelancongan di bandung Kawah Putih, Tasik Situ Patenggang ramai dikunjungi pelancong kerana pemandangannya yang eksotik. Selain menikmati pemandangan tasik sambil berkelah, anda juga boleh bermain perahu air di Tasik Situ Patenggang.


Lihat juga: Pakej ke Bandung


8. Kampung Gajah

tempat pelancongan di bandung
Kampung Gajah
Kampung Gajah yang terletak di Bandung utara merupakan sebuah kawasan tempat pelancongan di bandung bersepadu. Apapun jenis pelancongan yang anda inginkan, boleh anda dapati di Kampung Gajah. Mulai dari tempat membeli-belah, wisata kuliner, sehingga pelbagai jenis permainan air dan darat boleh anda dapati di Kampung Gajah sehingga kawasan pelancongan ini sangat sesuai untuk keluarga.

9. Air Panas Ciater

tempat pelancongan di bandung
Air Panas Ciater
Air Panas Ciater yang berada di sempadan Subang adalah salah satu tempat pelancongan di Bandung dan sekitarnya yang paling ramai dikunjungi pelancong kerana selain berfungsi sebagai sarana rekreasi, Air Panas Ciater juga mempunyai pengaruh kesihatan bagi anda. Terletak kira-kira 30 KM di utara bandar Bandung, sumber Air Panas Ciater berasal dari sebuah kawah aktif di Gunung Tangkuban Perahu. Berendam di air belerang Ciater sangat sesuai bagi anda yang ingin berehat sejenak.


10. Zoo Bandung

tempat pelancongan di bandung
Zoo Bandung
Zoo Bandung yang terletak berhampiran dengan ITB mungkin bukan pilihan utama bagi pelancong Jakarta kerana di Jakarta pun terdapat kebun binatang, namun apabila anda mempunyai anak kecil tidak ada salahnya mencuba berkunjung ke Zoo Bandung kerana biasanya anak-anak sangat suka melihat haiwan. Selain berfungsi sebagai tempat pelancongan di Bandung, kebun binatang ini juga berfungsi sebagai tempat menambah pengetahuan tentang haiwan. Harga tiket masuk Zoo Bandung tidaklah mahal, hanya 20,000 Rupiah per orang.

11. Rumah Mode

tempat pelancongan di bandung
Rumah Mode
Rumah Mode adalah nama sebuah factory outlet yang paling terkenal di Bandung. Terletak di Jalan Setiabudi, Rumah Mode merupakan factory outlet terbesar, lengkap, dan teramai di Bandung. Suasana membeli-belah di Rumah Mode sangat selesa dan bersih, sehingga sangat sesuai untuk mereka yang suka pelancongan membeli-belah. Barang-barang yang ditawarkan di Rumah Mode yaitu pakaian, kasut, beg, dan hal-hal lain yang berbau fashion. Kebanyakan dari barang-barang di Rumah Mode adalah barang sisa export sehingga bisa anda dapatkan dengan harga relatif murah.

Lihat juga: Pakej Percutian ke Bandung


12. Saung Angklung Udjo

tempat pelancongan di bandung
Saung Angklung Udjo
Saung Angklung Udjo adalah sebuah tempat pertunjukan seni dan budaya yang bersifat edukatif. Dengan berkunjung ke Saung Angklung Udjo kita akan lebih mengenal seni dan budaya Sunda dengan alat muzik yang diperbuat daripada buluh. Sesuai dengan namanya, Saung Angklung Udjo memfokuskan diri ke pelestarian budaya angklung yang sekarang ini sudah mula dilupakan. Acara yang dapat dilihat di Saung Angklung Udjo adalah wayang golek, helaran, tari topeng, dan orkestra angklung. Setiap petang di Saung Angklung Udjo selalu diadakan pentas seni rutin.

13. Muzium Geologi Bandung

tempat pelancongan di bandung
Muzium Geologi Bandung
Muzium Geologi Bandung adalah sebuah muzium yang terletak di Jalan Diponegoro, berhampiran dengan Gedung Sate. Seperti selayaknya sebuah muzium, Muzium Geologi Bandung adalah sumber ilmu yang sesuai untuk anak-anak. Selain sebagai sumber ilmu, Muzium Geologi Bandung juga sangat menyeronokkan bagi anak-anak kerana di sini mereka boleh melihat fosil dinosaur. Untuk masuk ke Muzium Geologi Bandung anda tidak perlu membayar mahal.


14. Paskal Food Market

tempat pelancongan di bandung
Paskal Food Market
Paskal Food Market adalah tempat pelancongan di Bandung kegemaran saya. Paskal Food Market merupakan pusat pelancongan kuliner bandung dengan jumlah kedai makanan yang sangat banyak. Dengan lebih daripada 1,000 menu makanan dan minuman, Paskal Food Market adalah pusat kuliner terbesar di Bandung. Paskal Food Market terletak di Jalan Pasir Kaliki.15. Kebun Strawberry Ciwidey

tempat pelancongan di bandung
Kebun Strawberry Ciwidey
Kebun Strawberry Ciwidey adalah tempat di mana anda boleh melihat dan berjalan-jalan di kebun strawberi. Selain itu anda juga boleh memetik buah strawberry sendiri. Strawberry yang telah anda petik itu kemudian akan ditimbang dan anda perlu membayar sesuai dengan berat strawberry yang telah anda petik. Nasihat saya datanglah pada musim kemarau kerana kualiti strawberi lebih bagus dari pada saat musim hujan.
sumber: anekatempatpariwisata dotcom

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Tempat-Tempat Pelancongan di Bandung"

Catat Ulasan