Selamat datang ke laman rasmi Bandung-Trips.com

Selamat datang ke laman rasmi www.Bandung-Trips.com. Bandung-Trip merupakan jururunding pakej lawatan Bandung, Bandung-Jakarta, dan Sewa Kereta.

Bandung merupakan destinasi utama kedua di Indonesia, selepas Bali. Kerana Bandung mempunyai pelbagai tempat pelancongan alam semula jadi yang cantik dan berhawa sejuk. Sehingga Bandung menjadi begitu menarik untuk diterokai.

Bandung juga sangat terkenal dengan syurga membeli belah dan kuliner. Kerana Bandung, merupakan antara pusat kilang textile terbesar di kawasan Asia. Selain pelancong tempatan dari pelbagai negri yang ada di Indonesia. Bandung juga ramai dikunjungi oleh pelancong dari luar negara. Seperti Malaysia, Singapore, Brunei Darussalam, Arab, dan masih banyak lagi. Di Pasar Baru, Anda boleh mendapatkan produk kain ela, kain lace, kain batik, kain sulam, langsir, baju kebaya, telekung dan pelbagai macam lagi dengan harganya berganda-ganda murahnya berbanding dengan di Malaysia. Bagi peminat barangan kulit asli, anda boleh mendapatkannya di Garut dan Jalan Cibadayut dengan harga yang berpatutan. Anda juga bole datang terus ke rumah kilang kain sulam terbaik dan model terbaru dengan harga sangat murah

Melalui khidmat agensi pelancongan Bandung-Trip, Anda boleh menikmati layanan terbaik dengan harga dan pakej yang ditawarkan juga amat menarik.

Taman Hutan Raya Juanda

Boring dengan suasana bandar yang ramai? Anda pastinya akan mencari suasana yang berbeza dengan hari bekerja. Suasana pergunungan yang tenang dan sejuk mungkin menjadi pilihan sebahagian besar dari anda. jika anda pergi ke Bandar Bandung dan mahukan suasana seperti itu, maka datanglah ke Taman Hutan Raya (Tahura) Ir. H. Djuanda.

Tahura merupakan kawasan pemuliharaan alam yang terletak di sebelah utara Bandar Bandung. Tahura terbentang luas bermula daripada kawasan Dago Pakar sehingga kawasan Lembang dan Maribaya. Di Tahura kita boleh menjumpai beberapa tempat yang memberikan pengalaman berbeza-beza, kerana kita boleh menjumpai arena bermain, gua, sehingga air terjun.

Tempat yang paling ramai dilawati pelancong adalah Gua Jepun dan Gua Belanda, kerana sangat berhampiran dengan get. Gua Jepun terletak ± 600 meter dari pintu masuk Dago Pakar. Gua Rekaan yang dibina pada tahun 1942 ini cukup unik kerana mempunyai empat pintu yang saling bersambung di dalam kecuali pada pintu kedua yang bertujuan sebagai pintu pengecoh. Gua milik Jepun ini dibina oleh orang-orang Indonesia yang menjadi romusha Jepun. Gua sepanjang ± 70 meter ke dalam ini didayakan sebagai tempat perlindungan sekali pusat pertahanan Jepun di Bandung utara. Di dalamnya, terdapat empat buah bilik yang dulunya dipakai rehat panglima tentera Jepun. Walaupun gelap, Gua Jepun tidak terkesan berhantu kerana Gua ini cukup bersih dan ramai dimasuki pelancong.

Selepas menjelajah Goa Jepun, empat ratus meter seterusnya anda akan berjumpa dengan Goa Belanda. Goa Belanda bersaiz lagi luas berbanding Goa Jepun. Goa peninggalan Belanda yang dibina pada 1941 ini dulu digunakan sebagai terowong hidroelektrik. Kawasan Dago Pakar dianggap sangat menarik, kerana selain kawasannya yang terlindung, tempat ini juga berhampiran dengan pusat bandar Bandung. Pada mula perang dunia II tahun 1941, Tentera Hindia Belanda membina stesen radio telekomunikasi. Bangunan itu berupa rangkaian gua di dalam bukit batu pasir. Ketika perang memuncak, goa ini berfungsi sebagai pusat komunikasi rahsia tentera Belanda, sedangkan pada masa kemerdekaan digunakan sebagai gudang mesiu.

Lokasi seterusnya, iaitu Curug Lalay, Curug Omas, dan patahan Lembang, lokasi cukup jauh. Curug Lalay dan Curug Omas Maribaya kedua-duanya mengalir di Sungai Cikapundung. disini terdapat jogging track untuk anda hingga ke Maribaya. Jadi, jika anda dan keluarga mencari tempat yang tenang untuk refreshing, Tahura boleh menjadi alternatif utama.

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Taman Hutan Raya Juanda"

Catat Ulasan