Selamat datang ke laman rasmi Bandung-Trips.com

Selamat datang ke laman rasmi www.Bandung-Trips.com. Bandung-Trip merupakan jururunding pakej lawatan Bandung, Bandung-Jakarta, dan Sewa Kereta.

Bandung merupakan destinasi utama kedua di Indonesia, selepas Bali. Kerana Bandung mempunyai pelbagai tempat pelancongan alam semula jadi yang cantik dan berhawa sejuk. Sehingga Bandung menjadi begitu menarik untuk diterokai.

Bandung juga sangat terkenal dengan syurga membeli belah dan kuliner. Kerana Bandung, merupakan antara pusat kilang textile terbesar di kawasan Asia. Selain pelancong tempatan dari pelbagai negri yang ada di Indonesia. Bandung juga ramai dikunjungi oleh pelancong dari luar negara. Seperti Malaysia, Singapore, Brunei Darussalam, Arab, dan masih banyak lagi. Di Pasar Baru, Anda boleh mendapatkan produk kain ela, kain lace, kain batik, kain sulam, langsir, baju kebaya, telekung dan pelbagai macam lagi dengan harganya berganda-ganda murahnya berbanding dengan di Malaysia. Bagi peminat barangan kulit asli, anda boleh mendapatkannya di Garut dan Jalan Cibadayut dengan harga yang berpatutan. Anda juga bole datang terus ke rumah kilang kain sulam terbaik dan model terbaru dengan harga sangat murah

Melalui khidmat agensi pelancongan Bandung-Trip, Anda boleh menikmati layanan terbaik dengan harga dan pakej yang ditawarkan juga amat menarik.

Kawah Putih Bandung

Kawah Putih Ciwidey adalah salah satu tempat pelancongan di Bandung yang paling popular. Tempat pelancongan yang satu ini terletak lebih kurang 50 km arah selatan Bandung, berhampiran dengan Situ patenggan. Tempat pelancongan Kawah Putih Ciwidey ni sesungguhnya adalah sebuah tasik yang terbentuk daripada hasil letupan Gunung Patuha. Tanah di kawasan objek wisata ini memang berwarna putih. Warna putih ini berasal dari campuran sulfur. Selain itu, air tasik juga berwarna putih kehijauan dan warna tasik ini boleh berubah mengikut tinggi rendahnya suhu, cuaca, dan kadar sulfur yang terkandung.

Kawah Putih berada di kawasan pergunungan dengan ketinggian mencapai 2,400 meter dari aras laut. Tidak hairan jika suhu udara di kawasan pelancongan Kawah Putih ini terasa sejuk. Suhu udara harian di Kawah Putih bahkan boleh mencapai 8 darjah Celsius. Oleh itu, jangan lupa membawa jaket atau sweater jika melawat tarikan Kawah Putih Ciwidey.

Cerita tentang Kawah Putih ini diketahui bermula pada abad ke-10. Pada zaman dahulu, terjadi letupan Gunung Patuha yang sangat hebat. Lepas tu ada kejadian aneh. Sekumpulan burung yang terbang melewati Kawah Putih ini didapati mati. Oleh itu penduduk tempatan menganggap bahawa kawasan tersebut merupakan kawasan yang berhantu.

Pada tahun 1837, seorang ahli botani asal Jerman, Dr. Franz Wilhelm Junghuhn, membuat kajian di kawasan Ciwidey dan akhirnya tiba di puncak Gunung Patuha serta menjumpai kewujudan tasik putih yang sangat cantik. Daripada tasik tersebut, tercium aroma sulfur yang sangat kuat. Sejak masa itulah tempat pelancongan Ciwidey ini didedahkan kepada awam.


Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Kawah Putih Bandung"

Catat Ulasan